THE GAUDÍ RESEARCH INSTITUTE

 

Logo TGRIS’ha creat The Gaudí Research Institute per a liderar projectes d’R+D+I a partir de les persones que han comissariat les recerques i estudis d’obres i documents originals de Gaudí, que han liderat la interrelació amb les universitats i empreses d’arreu del món que porten dècades desenvolupant els sistemes de Gaudí, que han organitzat estudis acadèmics i nombroses exposicions. Aquesta creació respon a l’anhel dels investigadors internacionals que porten una dilatada trajectòria de dedicació a Gaudí i que reclamaven un centre on acudir ells i els seus deixebles. Així com també a que, després d’un segle, era una imperiosa necessitat i un deute que Gaudí fos reconegut i estudiat al seu país natal com el geni universal que fou.

TGRI continua col·laborant amb universitats i institucions internacionals, però cal destacar l’acord signat amb la Universitat de Barcelona per endegar nombrosos projectes durant els propers dotze anys. El Gaudí 1st World Congress celebrat l’any 2014 n’ha estat la primera concreció, reunint a investigadors d’arreu del món a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. També va participar el 2013 al Festival Internacional d’Arquitectura de Pusan (Corea) on organitzà una exposició, tal com el 2015 ho acaba de fer al Museu Diocesà de Barcelona sota el títol “Passejant amb Gaudí”.

TGRI està escrivint un nou relat sobre Gaudí: el Gaudí autèntic que ara per fi podem descriure. Aquesta és el resultat de 40 anys de treball pacient, d’aplicació d’un mètode científic d’investigació de les obres i de les fonts documents originals de Gaudí. Els materials recuperats han permès entendre les obres mestres de Gaudí d’una manera més real, autèntica i efectiva. Alhora, el coneixement aplegat sobre Gaudí no tan sols és útil per a reescriure la Història de l’Art, sinó que proposa metodologies d’innovació vàlides per al segle XXI i aplicables tant a l’arquitectura com al disseny, les arts visuals o la gestió empresarial i d’equips.

La seu de TGRI és a la Colònia Güell, doncs allà és on Gaudí instal·là el seu laboratori de recerca i innovació. Recerca que després aplicaria a la seva obra màxima: la Sagrada Família. Són objectius de TGRI esdevenir el Centre de referència de l’estudi, la interpretació i la difusió de Gaudí; aplicar el mètode Gaudí a la gestió, a la innovació i a la creació d’arquitectures, espais i objectes; la creació de projectes laborals i de solucions empresarials i comercials d’aplicació actual; aprofitar l’acció investigadora per actuar en àmbits econòmics i empresarials, d’enginyeria, arquitectura, sostenibilitat, turisme i creació cultural.

La innovació que promou TGRI va associada a les Indústries Creatives, doncs es pretén generar un pool de creativitat i d’innovació d’alt valor afegit. A partir del revolucionari mètode de treball creat per Gaudí –basat en la ciència i en conceptes moderns (R+D+I, coworking, codesign o just-in-time, ecologia, reciclatge, eficiència energètica), TGRI té per objectiu convertir-se en un focus d’indústria creativa que generi solucions traslladables a l’arquitectura i la resta d‘arts, però també aplicables en d’altres àmbits, especialment empresarials i comercials.